E38 M62 - vaří voda

Elegantní rv. 1994 - 2001
Pravidla fóra
Zadejte si prosím do podpisu identifikační údaje svého vozu, pro lepší orientaci o jaký vůz se jedná.

Příklad:

BMW 750i e32 05/92 DC77645 (posledních 6 znaků VIN)
P3RF3KT

E38 M62 - vaří voda

Příspěvek od P3RF3KT »

Mám nějaké své tipy ale ještě se optám zde. Netuším jak dlouho to trvá ale zcela náhodně jsem si toho všiml teprve včéra.
Tedy co jsem vypozoroval: Při zahřátém motoru na provozku pokud přijedu a zastavím tak hadice co jde od termostatu z5 do chladiče ( horní tlustá ) je poměrně dost napružená - tvrdá. Vypnu motor posléze po chvíli pomalu povolim odvzdušňovák a začne se z něj valit dým jak z parní lokomotivy. Po odkouření otevřu bandasku doleju zhruba 3-4l vody normální cestou odvzdušnim a vše je ok. Nicméně pouze pokud auto stojí na místě nastartované na volnoběh. Pokud se začne přidávat plyn nebo pokud se projedu postup je stejný. A ted babo raď.
Ukazatel teploty motoru ukazuje stále provozku, auto normálně topí, palubák nehlásí nízkou hladinu chladící kapaliny. Tedy jak sem psal dolejvám vždy cca 3-4l vody. Netuším jak dlouho to trvá, tedy jak dlouho jsem s tímto problémem jezdil. Protože dokud jsem včéra nesáhl na natlakovanou hadici nic se nejevilo při ježdění špatně.
Můj tip je vodní pumpa. Termostat jsem dával origo bmw nový cca před 4 měsícema, těsnění pod hlavou bylo dělané cca 2 roky zpátky předchozím majitelem ( potvrzeno při kontrole po telefonu v bmw v plzni kde se to dělalo ) Mám ještě bmw e36 325i kde se mi téže cca před třemi měsíci posrala vodní pumpa a auto dělalo téměř to samé. Jen při ježdění šla ručička teploty do červeného a auto vařilo a topilo pouze pokud se moto tůřil do otáček. Což sedma nedělá. Proto se lehce zarážím a obracím se na vaše názory.
BMW E38 740i M62 Kompresor Individual
PRODEJ NÁHRADNÍCH DÍLŮ e38
MrCaesar

Re: E38 M62 - vaří voda

Příspěvek od MrCaesar »

3-4l vody za jak dlouho ? Po každý jízdě ? Jestli jo, tak musí buď někde silně chcát a poznal bys to na zemi pod autem, nebo Ti musí jít do oleje a poznal bys, že máš z oleje kaši a je jí tam moc, nebo musí jít do válců a to pak bude pářit jak fabrika z výfuků. Osobně bych to tipoval na netěsnost v hladicím okruhu... uventilů topení, u pumpy, víčko od termostatu (ikyž myslím, že M62 už nemá plasťák, jako M60, kterej velicce rád praskal...). Uvědom si, že chladicí soustava u těhlech V8 motorů pracuje s dost vysokou provozní teplotou - výrazně přes 100stupňů a tím pádem - aby se kapalina udržela v kapalným stavu - i s dost vysokým tlakem a tím, pochopitelně, trpěj všechny spoje a hadice a i malá netěsnost dokáže tohle udělat. Nehledě na to, že pak spadne tlak v soustavě a tím dochází k vaření vody... vlivem toho se může stát netěsnost blbě odhalitelná, zvlášť jestli ještě kape někam k vejfuku a tak...Doporučoval bych rozpojit nasávání vzduchu do topení (v prostřed motorovýho prostoru) tak, aby cucal z motorovýho prostoru a jet. Odpařovanou nemrznoučku pak poznáš v kabině po čuchu a víš zhruba na čem jsi. (protože páru z vejfuku máš v zimě pořád) Pak už procházet spoj po spoji...
"Sedmej" - Báwosedmaétřicetvosumpičo 1995 DG00309
"Chlapec" - Třicetčtyrkapětdvapětkapičo
P3RF3KT

Příspěvek od P3RF3KT »

problém není ve ztrácení vody ale v tom že pokud povolim odvzdusnovak tak z neho de hromada páry jak z parního stroje a z bandasky po sundání víčka vystřeluje voda.
caknakis

Příspěvek od caknakis »

Ahoj, jestli je to bývalé auto od Vikinga, tak bych to tipoval na opět těsnění pod makovicí. Já si pamatuju jak jsme se bavili o tom, o kolik to snížil. A podle toho co říkal, tak tu palici sundal o milimetr a půl dolů... takže jestli tam nevrazil nějáké zakázkové těsnění, tak může být klidně zase v hajzlu.

Ale jestli je to jiné auto, tak netuším....
E32 740iL LCI
E38 740i LCI
F01 740i LCI
P3RF3KT

Příspěvek od P3RF3KT »

Je to auto vikinga. Dneska sem se s nim o tom bavil a rikal ze hlava ŠLA sundat az o milimetr a půl ale že on ji sundava zhruba o 0,6mm
edit: pro jistotu sem mu ted jeste jednou zavolal a je to jak rikam šla presne o 0,6mm dolů, někde tady na foru je to prej i popsaný jak to dělal.
Lopo

Příspěvek od Lopo »

no ale to hovoris o plne zahriatom motore na "prevadzkovej" teplote? Ak ano, tak sa vobec nemusis divit, ze sa ti odtial vali para, kedze M62ky maju prevadzkovu teplotu okolo 110 stupnov... kym je voda pod tlakom, tak z nej ostava voda, ale ked tlak znizis (citaj otvoris odvzdusnovak) tak sa zmeni v paru...

M62ky sa odvzdusnuju "zastudena" normalnym postupom... ak chces aku presne ma motor teplotu, tak si to pozri cez BCcko... navod mas tu http://www.7er.cz/forum/viewtopic.php?f ... 4&start=10 a je to test cislo 7
e38 '00 740d
P3RF3KT

Příspěvek od P3RF3KT »

já sem si to pomalu začínal myslet že když je tam teplota vody kolem 110 stupnu jak pravil sám mistr Snejk že se logicky pri otevreni musi začít valit ven páč je přez bod varu. Tudíž pokud při zahřátém motoru na provozku otevřu víčko na bandasce a začne na mě lítat voda ven je to asi normální jev ne pokud má ta voda kolem tech 110 stupnu? Jak pises pokud otevřu bandasku při studenym motoru nic se neděje. U všech ostatních aut mi toto nedelalo páč tam nebyla tak vysoká teplota vody.
MrCaesar

Příspěvek od MrCaesar »

Jako bzch to nepsal hned v první reakci, jaká je tam provozka a že je voda v kapalným stavu jen díky vysokýmu tlaku :-P... jestli se Ti ztrácí za jízdy a dolejváš 3-4litry, to ber jako problém... jinak otevřít rovnou celou expanzku, to je jasný že jde voda ven a nemusíš na to mát ani M62... M20 u e34 dělá to samý, stejně jako má kterýkoli jiný auto na víčku napsán "bacha, neotvírej za tepla, když otvíráš, vyletí a opaříš se"...
P3RF3KT

Příspěvek od P3RF3KT »

tak preci jen nebude vse uplne ok. Nevim jak maji byt tvrde hadice do chladice nikdy za celou dobu co sedmu mam sem nemel potrebu na ne sahat, ale jsou tvrde jak beton pri zahratem motoru a zacala se pokud je nastartovano odnekud zespodu bandasky valit pára a jak se točí vrtule tak je hovno poznat, zitra to vezmu v praci na zvedak abych videl neco víc. Uz me to prestava bavit :-(
MrCaesar

Příspěvek od MrCaesar »

Vrtule se v tomhle počasí otáčí jentak aby se neřeklo, jestli máš OK viscospojku (jestli jí teda M62 má... M60 ano), zastavíš prstem. jestli je to zespod, zeptej se PJ740, něbo jakej má nick...řešil prasklou expanzku. Co vím, není to vyjímečná závada...
Odpovědět