Dneska se mi náhodou nabídlo krásné dobové srovnání. Při běžný cestě na nákupy jsem v parkingu narazil na krásný Jaguar XJ40 sovereign. Barva zelená metal, příplatkové "4 oké" světla po face přístrojová deska. Původní xj40 měla digitální displaye a ukazatele, které se ukázaly jako poruchové. Proto poface modely přešly na analog. Tím se pozná jasně že se jedná o facelift. Automat ZF. Pravděpodobně 4,0 r6. Auto bylo v krásném stavu vzadu nějaké propriety pro děti. Asi ho někdo opravdu používá. Dokonce se mi podařilo zaparkovat vedle. Tak mohly vzniknout tyhle fotky. E32 je i tady v nadpisu jako ta sportovní! A dobově se přirovnávala právě k XJ40 což je etalon sportovní limuzíny. Výsledek je že sedma vypadá vedle XJ vysoká a úzká. Zatímco u Jaguaru vynikne nízká střecha.

Dokonce měly obě auta stejnou barvu, obě byly přibližně stejně staré a také měly béžové kožené interiéry.
No je to o vkusu každého. Jaguár xj40 jsem měl tu čest vlastnit a jezdit v něm. Tak Vám můžu toto srovnání přiblížit i ze své zkušenosti. XJ je stavěno neuvěřitelně robustně a bytelně. Za podvozek, diferák, malé kardany místo poloos... Za to by se nemusel stydět ani off road

. Vše je naddimenzované a celkem bezporuchové. Přesto je E32 o světelné roky dál. Při přesednutí to člověk jasně pozná. Architektura interiéru, palubních systémů apod..
V BMW je opravdu hodně místa i nad hlavou. V Jaguaru jsem i já se svojí normál výškou drhnul hlavou o strop. Musel jsem si sklopit sedadlo do polohy vležmo a to přímo nesnášim.
Co má Jaguar lepší oproti BMW je image. Pro neznalce je e32 přerostlá e34. Nástroj pro mladý pitomce co vezmou 520 otuzí vykuchaj výfuk a pak někde pseudodriftujou.
Za XJ (zvlášť když je na kapotě kočka, tu jsem dodělal

) se každý otočí a i člověk který autům nefandí má většinou Jaguar zapsaný podobně jako Rolls. Ta aura jezdit v takovém autě je úžasná. Připadal jsem si jako lepší člověk aristokrat.
V BMW e32 si zase připadám jako znalec fajnšmekr. High tech proti tradici a klasice Jaguaru.
No snad jsem vás moc nenudil svým příspěvkem. Mě strašně baví srovnávat dobová auta stejné kategorie jako je e32 (Audi V8, W140 Mamut, Lexus LS, Jaguar xj)
https://www.youtube.com/watch?v=lYd7HjoL46A
není tomu chrochtání rozumět ale nejvíc mě baví srovnání od 5:17 (pěkně je vidět že bmw má sklony k driftu což je dobře

)