Válce nezapalují

Elegantní rv. 1994 - 2001
Pravidla fóra
Zadejte si prosím do podpisu identifikační údaje svého vozu, pro lepší orientaci o jaký vůz se jedná.

Příklad:

BMW 750i e32 05/92 DC77645 (posledních 6 znaků VIN)
Filozof

Re: Válce nezapalují

Příspěvek od Filozof »

já nevím to jsem hodil od boku protože mám za 3měsíce 2roky plyn a krom toho že mi někdy přijde slabší auto jezdí absolutně bez problémů. Možná u jiných systému je to třeba častěji to nevím ale Prins se zdá bejt ok po 40tis km.

Jedinej problém co spatřuji je slabší výkon benzín vs LPG takže toto možná ovlivnuje tlak kterej se dá nastavit ted je 2,05 ale kamarád má na fordu 2,2 tak nevím zda je tam pak rozdíl. A netuším jak velký má bejt rozdíl LPG vs Benzín. Asi mít diag tak si to vyladím dle svého o trošinku ještě líp at to táhne v nižších otáčkách 1500-3tis. Je cítit že benzín je jinde. Nevím jak poznat a dle jakého měřítka kolik má bejt rozdíl.

Mohu to posoudit kopec z brna ven jedu 120km/h a na LPG auto prostě nezrychluje pokud nedám sportovní režim a nepodřadí ..je tam 2tis otáček přesně. Přepnu na benzín nic nedělám a auto začne zrychlovat ...je cítit že tam je výkon i krouták vyšší u benzínu takže jemné doladění na diag by to chtělo. :)

Jinak se vše chová pěkně jak má.
BMW E38 728ia Schwarz II - LPG Prins VSI 6/97 - Spotřeba Obrázek

Obrázek
oxik

Příspěvek od oxik »

Takže se to nechová, tak jak má, ale jedno seřízení za dva roky je OK :lol:
EX E38 740i LPG orientblau 12/99 DF89547 Obrázek
EX Mondeo MK4 fnaftě, fmetle, fmanuálku, fhadru, na hlínách, bez čipešku :twisted:
Mondeo MK5 fnaftě, fmetle, fautomatu, fkůži, vefullu :twisted:
zzeli

Příspěvek od zzeli »

A vo tom to je, vono to auto nejak jezdi, tak proc jezdit nekam na kontrolu. Moje auto uz taky 3 roky nebylo, ale letos uz pujde, mozna se podari vyladit obcas neklidny volnobeh. Jinak na ten plyn nemuzu nic rict a na cenu LPG proti benzinu uz vubec ne :lol:
Ten test s dlouhym kopcem je zajimavej, to by me nenapadlo takhle zkouset, budu muset zajet do Votic, jestli poznam rozdil BA-LPG :)
BMW e66 745Li Individual, 2003, pine green
BMW e38 740iA, 1995, ascot green
volf-m

Příspěvek od volf-m »

Já jsem si to sám nastavil tak, že volnoběh je cajk, výkon taky v pohodě, stále mám však trochu obavy, aby to nedělalo dlouhodobě motoru zle. Přepnutí taky vůbec necítím a mám 100 let starý Landi Renzo, jeden vstřik vytaženej z bouračky zbytek asi původních když bylo auto na přestavbě. Jestli bude další auto, nechci ho s plynem a asi si ho tam udělám sám nebo budu mít čistě benzíňáka.
BMW E38 750iA Individual

BMW 330i E91 Ghetto Touring
Mini Cooper S Cabrio (R57)
dunnst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dunnst »

Ono tě to nadšení jezdit na benzín po prvním tankování rychle přejde :-D
EX E32 740i LPG Obrázek EX Honda Legend KA9 LPG Obrázek Volvo S80 T6 LPG Obrázek
Filozof

Příspěvek od Filozof »

všechny auta na LPG jsou o něco slabší než benzín.

Ted jde o to kolik je v pořádku a kolik už je moc. Ideálně otestovat výkon na LPG i benzín a hned člověk ví jak na tom je.

Problém s výkonem jsem cítil dlouho ale pokud dám sportovní režim jede to celkem dobře.

Jednoduše jedu do kopce sešlápnu plyn na 30procent a nic se neděje jedu 120km/h a 2tis otáček. Přepnu na benzín a cítím jak auto začne pomalu a jistě zrychlovat ... takže rozdíl tam je v kroutáku ale o kolik to netuším.
Asi je nejlepší mít diagnostiku na LPG a přesně si to nastavit jak to má bejt.

Často pomuže projet auto na benzín jednou za čas aby se srovnala lambda která je plynem vlastně oblbována a auto se chová pak trochu jinak jako u benzínu. Proto jsou lidi co si dokáží oblbnout i lambdu případně nastavit auto tak že se chová jako na benzín či lépe.

U 5er mi přišlo že krouták byl naopak lepší do 4tis otáček a pak se to zhoršovalo u LPG oproti benzínu.
Takže jedině mít diag a pohrát si s tlakem kterej se dá zvyšovat a upravovat. Ono u Prins toho moc není k upravám jelikož mi chlap řekl že všechna auta mají automatickej režim kterej kopíruje benzínovou jednotku takže se tam dá měnit minimum. Počítám tlak a možná jiné ale to netuším.

U sytému v 5er což byl MAGIC jsem pozoroval mnohem horší vlastnosti - plyvání z výfuku občas a mnohem větší rozladění systému a muselo se jednou za čas naladit případně najet znova mapu. Tady u systému PRINS se mi zdá vše ok až na slabší krouták ale jen velice lehce. Při běžné jízdě nepozorovatelný jen při zátěži auta je cítit menší rozdíl BA vs LPG. což bych rád odladil. :)
PS: Běžný pozorovatel a laik na to nepřijde.

Obrázek
volf-m

Příspěvek od volf-m »

Úplně ideální není plyn drtit do vysokých otáček, proto je dobrý o krouťák neztratit, jel jsem ve spoustě aut a opravdu dobrá a odladěná zástavba má rozdíl ve výkonu nepozorovatelnej.
BMW E38 750iA Individual

BMW 330i E91 Ghetto Touring
Mini Cooper S Cabrio (R57)
Filozof

Příspěvek od Filozof »

Problém co spatřuji u většiny aut a bude to asi u všech systému stejné je při delších jízdách na plyn rozladování systému postupné protože pokud auto nejezdí na benzín mapy se přízpusobují jen LPG.
PAk se muže stávat že po xx tisících km se rozladí systém natolik že lidem zlobí startování případně to začne plyvat atd.

Takže jo jak řekl jarax ideální stav je mít diagnostiku a jednou za např. 10tis km si to preventivně zkontrolovat a případně doladit. No a ideální je to občas projet i na benzín a protáhnout auto i benzínové vstřikovače.

Možná by nějakej echt odborník dokázal vyladit systém i oblbnout lambdu ale stejně si myslím jelikož je jiná vlastnost LPG paliva jak benzínu že postupně se začne mapa plynu i benzínu rozcházet.

A jak psal jarax dávám mu za pravdu že by se měli všechny systémy jednou za čas doladit případně i preventivně znovu najet mapu. Kolik je to KM těžko říci ...

Osobně bych rád na školení PRINS a upravy plynu pokud by někdo chtěl jít se mnou klidně může... nevím na kolik by to přišlo ale plánuji to i s pořízením diag.
Protože chci dalších minimálně 10let jezdit na LPG tak bych to rád znal a mohl si to kdykoliv nastavit a odladit. :)

Obrázek
Odpovědět