Huff a jeho BMW E32 730ia 09/93 DF27230

zde se můžete vy a vaše auto představit
Pravidla fóra
Zadejte si prosím do podpisu identifikační údaje svého vozu, pro lepší orientaci o jaký vůz se jedná.

Příklad:

BMW 750i e32 05/92 DC77645 (posledních 6 znaků VIN)
Odpovědět
herman17

Re: Huff a jeho BMW E32 730ia 09/93 DF27230

Příspěvek od herman17 »

Huff píše:Já už teď budu dávat jen Lemforder. Máš vyvážená a rovná kola?
Delalo mi to na 16" , mam ted 18" a dela to porad stejne a to je mam srovnany a vyvazeny od profiku :D

Jinak uvidis, ze jak vymenis zadni okno, hluku bude urcite min... je to prece jen plocha ;)
Slle jeste by to chtelo nejak odhlucnit to celni okno... premyslel jsem alespon o nejake pruhoedne folii, ale to az po vymene okna... budu menit cele torpedo a gumy kole oken, ty uz prece jen taky odstavaji a muze to delat hluk
SPORT & RELAX AREÁL BOZEŇOV - restaurace, wellness hotel ***, firemní akce, školící centrum, kemp, tenisové kurty, minigolf, lanové centrum a jiné
Obrázek
http://WWW.BOZENOV.CZ
Huff

Příspěvek od Huff »

Tak trochu pokročíme, už týden se chystám napsat další čtení na dobrou noc.

Zatím poslední várka nových dílů, za poslední měsíc jsem do auta nastrkal asi 30 tisíc:

Obrázek

Na úvod jsem rozřízl vysoušeč klimatizace, abych se podíval co v něm je, protože tu byla nedávno rada mezi Jaraxem a Raisidlem, že je zbytečné to měnit, ať se po dívá dovnitř. Tak jsem se podíval a je to obyčejný odkalovák ve kterém je nádobka se silikou nebo něčím podobným v nádobce, kterou uzavírá víčko přitlačené pružinkou, aby substrát mohl přijatou vlhkostí nabobtnat. Domnívám se tedy, že výměna je při větším servisu na místě, protože silika bude nasycená.

Obrázek

Předminulý víkend jsem shodil kopající brzdy na předku a namontoval nové kotouče Brembo MAX a nové destičky Ate. Doufám, že se nepotvrdí teorie Raisidla, že pokud není oboje od stejné značky dělané pro sebe, tak to může jít zase do kytek. Desky Brembo mi prodejce zajistit nedovedl a trochu to spěchalo. Kotouče jsou drážkované, vypadá to tunersky, ale třeba se to osvědčí. Při silnějším brzdění ty drážky trochu bručí, asi jako když jedete na hrubém vzorku pneumatik, ale nepříjemné to není.

Staré brzdy:

Obrázek

Nové:

Obrázek

Vyměnil jsem taky pravý čep řízení, nový MOOG vydržel asi dva roky a 25 tis km, jeho místo převzal Lemforder. Trochu hloupé bylo to, že jsem ho nemohl stáhnout ani stahovákem od Drapera, stahovák našponovaný až se ohýbal, měl jsem ho podložený heverem, aby na to působila i hmotnost auta, mlátil jsem do něj kladivem, nahříval oko PB hořákem a ani ťuk. Nakonec mi pomohl otec fíglem, kdy se vzala dvě velká kladiva a silou se s nimi zároveň bouchlo ze dvou protějších stran toho oka ve kterém vězel čep. To oko se na chvíli zploštilo, čep pustilo a vyletěl ven. Bez této poněkud brutální rady bych na to koukal asi ještě teď.

Obrázek

Abych se nenudil, tak jsem vyměnil baterku za rok starou Exide z Jaguaru, který se kterým nemám čas jezdit. Pásla tam lépe než dosavadní Banner, sedlo i odvětrání, jde hezky vyndat a má vyšší startovací proud. Někde jsem četl, že Exide dodává baterky do prvovýroby BMW, ale co je na tom pravdy nevím.

Obrázek

Obrázek

Nevíte někdo, proč je v tom deklu mikrospínač? V mém autě není, položil jsem ho tam jen na fotku:

Obrázek

Fajn je, že se tím vyřešil problém s Webastem, které teď topí jak má.

Taky jsem shodil sání, které jsem chtěl vyčistit, přetěsnit a hlavně v něm vyměnit membránu, kterou jsem považoval za příčinu občas kolísavého volnoběhu. K mému překvapení bylo sání bez jakéhokoliv karbonu, čisté a membrána fungovala. I přesto jsem už dal novou, vše na nová těsnění a složil to zpátky. Na čelním víku sání jsem nemohl povolit šrouby, prvně jsem rozlomil bit, pak jsem strhl vnitřní hvězdičku - torx v šroubu. Došlo až na moji oblíbenou metodu - navař na šroub vratidlo a povol.

Obrázek

Co mě mrzí je to, že to začalo studené pískat, asi je na novém těsnění nějaká hranka nebo jsem z nějaké hrany setřel karbon (tato závada pomalu mizí) a hlavně, že je to na volnoběh snad ještě víc nervózní než předtím. Nové neoriginální těsnění bylo tvrdší než originál, tak to asi netěsní dokonale, nebo je na vině něco jiného - poradíte?

Obrázek

Když bylo sundané sání, mohl jsem konečně vyměnit vadný senzor klepání, který mám už dva roky koupený nový BOSCH za 2500 Kč. Sranda je, že tam jsou čtyři a jsou na nich popraskané kryty a odpadené kontakty. Jeden jsem tedy vyměnil, u zbylých jsem odpadlé kontakty zpátky naletoval a přemázl je černým silikonem, aby byly trochu chráněné. Máte s tím zkušenost? Pokud to bude nutné koupím i ty tři zbylé, ale dát deset tisíc za 4 senzory je docela luxus.

Obrázek

Obrázek

Nastavila se geometrie, opravil jsem vadný kontakt v mlhovce, co mi psal BC, vzal jsem plnou a konečně jsme se dostali k tomu proč to auto máme. Měli jsme namířeno k Baltu.

První turistická past, škoda toho Disneylandu okolo, jinak by to byla pěkná stylovka, takové éro s ohnutou vrtulí:

Obrázek

Pochopil jsem proč se té zemi říká Polsko, je to totiž jedno velké obilné pole, sem tam borový les, nic víc. Osídlené je to stylem co pár hektarů domeček se stodolou, taková soustava hospodářských polosamot kdysi sdružených do kolchozu. Srandovní je, že moderní kombajny jsme na poli viděli asi 4x a pak nespočet těch neprodaných v zastoupení výrobců. Pole dodnes sklízí na archaických strojích bez kabin natřených červenou základovkou! Řidič sedí na kozlíku, před ním je volant a zábradlí, aby naspadnul na lištu. Paří na něj slunce a žere všechen ten prach na nekonečných lánech. Tyto kombajny jsou všude po celém Polsku plus traktory Zetor nebo jejich ekvivalenty někdy ze sedmdesátých let, mnohdy také bez kabiny, tahají zpravidla dvě vlečky za sebou, takže se po silnici hezky vlní. Z toho obilí co nevyvezou do zahraničí asi pálí vodku nebo tím krmí koně, protože všude u rychlostních silnic jsou cedule, že tam nesmí potahy. Kdyby ze všeho měli dělat chleba tak z těch bochníků postaví každý rok nové velkoměsto. Taky se mi líbily staré náklaďáky STAR, vypadají jako ROMAN z filmu Smrt stopařek. Autobusy jsou takové delfínovité, tramvaje užší než u nás.

Cesta tam byla v pohodě, mají poměrně velkou síť nových magistrál, dva proudy v každém směru. Oproti nám ale mají ve skoro každé zatáčce omezení na 70, tu magistrálu protíná co kilometr nebo dva úrovňové křížení, opět se sedmdesátkou, v každé druhé obci je radar, atrapa radaru nebo alespoň značka, že tam radar bude (s dodatkem v úseku třeba 4 km). Každé třetí auto má na střeše anténu CB, čímž bojují proti kontrolám rychlosti. Policisté používají radary, co vypadají jako kamera a asi od nich dost bolí ruka, několika jsme projeli, nikdo nás oproti ČR nestavěl. Taky je srandovní značka pozor zvěř a pozor konec zvěře. Pozor zvěř na úseku do další vesnice, v další vesnici konec zvěře, za vesnicí pozor zvěř (km podle vzdálenosti do další vesnice), v další vesnici konec zvěře.... jen dvakrát jsme viděli někde mimo cestu srnu, jinak nic. Vzhledem k tomu, že jsou ty značky všude, ztrácejí smysl. Co se mi naopak líbilo je to, že rychlostní limit v obci neurčuje cedule s názvem obce ale cedule s obrázkem obce, to je praktické. Na spoustě míst, ale chybí ukončení a pokud si myslíte, že na to zase zapomněli, tak po třech kilometrech, kdy už jedete zase 90 zjistíte, že je ta obec jenom enormně roztáhlá.

Za použití dálnice jsme platili mýto 18 Kč, ale ty mýtné brány nejsou ještě všechny v provozu a jeli jsme po té dálnici jen mezi dvěma sjezdy. Spíš byla sranda, že za hranicemi nebyla nikde směnárna, tak jsem se bál, že dojedeme k mýtu a nebudou brát karty. Naštěstí to vyřešil bankomat cestou v nákupáku, který jsme míjeli.

Spotřeba vyšla moc pěkně, podle BC 9,5, podle dotankování z plné na plnou 8,5 s klimou, což je luxus. V Elblagu jsem bral plnou na Shellce, VPower asi za 32 Kč litr, bavil jsem se s borcem co ty stojany obsluhuje. Ptal se jestli je to model ve kterém je už moderní motor z novější řady, na výkon a spotřebu ve městě. Když jsem mu řekl, že to jezdí město za 12-13, tak říkal, že to je OK. Jeho kamarád prý má E38 a je s tím spokojený.

Jak mi nevadila cesta tam, tak zpátky ty bylo fakt nepříjemné. Začalo to tím, že jsme projížděli oblastí, kde byly radary v každé i sebemenší vesnici. Snažil jsem se dodržovat celou cestu, přece jen jsem cizinec a předpisy dané země jsou pro mě dvojnásob závaznější, ale v jedné obci mi najednou něco oslnilo oči. Přítelkyně si ničeho nevšimla, ale já jezdím v polarizačních brýlích, tak jsem mohl mít ten vjem jiný. Tak jsem se vrátil a koukám, že tam radar skutečně byl, jen nevypadal jako obvykle, tedy jako sloup nebo budka na sloupu, ale jako bílá vyřazená lednička s okénkem, na dvou rudlových kolečkách s rudlovými řidítky vystrčená před místní fízlárnu. Chvíli jsem měl chuť ji naložit do kufru a hodit cestou někde do rybníka, protože jsem se dodržovat fakt snažil, ale v daném místě jsem se zakecal nad krásou místního hrázděného kostela a unaven neustálým hlídáním rychlosti jsem to pustil na chvilku asi na pětašedesát. Tak teď doufám, že mi nepřijde pohlednice.

Jak se setmělo začal na silnicích boj o život. Řidiči kamionů jezdí hlava nehlava, limity nezájem, řazení do pruhů nezájem, červená mnohdy nezájem. Z leva kamion, zprava kamion, za sebou kamion a jedeme. Cesta zpět měřila 1100 km a jel jsem ji na jeden zátah. Musím říct, že už před Polským Těšínem jsem myslel že chcípnu únavou a z Ostravy do Brna jsem se odstrkoval i ušima, abych už mohl do postele. Z auta jako takového jsem ale nikdy unavený nebyl. Nemá sice lámací sedačku a masáže, to je jiný level, ale sedí se v něm i tak super a vede se pěkně.

Cestou jsem potkal pár E38, nějaké 740d, docela pěkné, jedna asi benzínová stála v odstavném pruhu, chlap koukal do motoru a v ruce měl nádobu s vodou, možná prasklá hadice, potkal jsem i dvě E32, zdravil jsem se s jednou E34 a zdravila mě i nějaká E39, asi mu přišlo fajn, že vidí klasiku na výletě. U hotelu jsem ráno našel vedle své E32 E38, někdo ji tam nechal ze solidarity, protože na tom místě oficiálně parkovací místo nebylo. Byla trochu oškubaná, ale bylo na ní vidět, že ji má někdo i tak rád. Asi jako ta moje. Nechal jsem mu za oknem lístek s adresou našeho fóra.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Kdyby někdo čekal, že v Polsku narazí na jejich stará auta, tak je na omylu, za celých těch skoro 2000 km a týden pobytu jsem viděl 3x Fiat 126p, 2x 125p, jeden Polonez, jednu Warszawu a jednu Syrenu. Zbytek je buď ve sbírkách nebo sešrotovaný.

Jinak dovolená dokonalá, navštívili jsme vodní kanál, kde místo zdymadel přetahují lodě po železnici, národní park s písečnými dunami, kde si připadáte jako na poušti, hrad Malbork, který byl několikrát rozbořen, naposledy za 2. světové vyhozen do vzduchu a znovu postaven, dva majáky, vylezli jsme na dvě vysoké kostelní věže, koupali se v tom národním parku na krásných čistých plážích s bílým pískem a oblázky, kde nebyli skoro žádní lidé, vyzkoušeli jsme všechny typy ubytování od kempu přes motel po nový luxusní hotel, kde byla v koupelně televize, telefon do recepce a elektronický bidet Toshiba. Prošli jsme si přístavní město Gdaňsk, navštívili jsme přístav a viděli pár fakt velkých lodí, jednu raketovou základnu, promenádu Sopot s nejdelším molem a tak... Skoro všude bylo vstupné pro dospělé 36 Kč, sem tam bylo něco dokonce zadarmo. Lidé vlídní, domluva bezproblémová, česky to jde skoro lépe jak anglicky. Rozhodně doporučuji. A taky doporučuji se vyhnout letoviskům, atrakcím a stánkům, to by mohlo jinak dobrý dojem zkazit.

Pár fotek pro představu:

Před zvedacím mostem v Elblagu:
Obrázek

Místní E34
Obrázek

První auto za mostem je sedma. To město bylo celé srovnané se zemí, historické centrum je taková volná replika, na náměstí vidíte naznačené základy domů, které tam dříve stály a udělali z toho takové pietní náměstí.

Obrázek

Malbork, na foto je vidět, z čeho to po válce opravovali
Obrázek

Kačena celá v žárovém zinku, ta bude asi věčná. Měli sraz, podle čísel jich tam bylo víc než 2000, potkali jsme jich nespočet.
Obrázek

Hezký poutač na hospodu:

Obrázek

Tanker jedoucí do rafinérky, která mimochodem dost nechutně smrděla a nebyl u ní levný benzín
Obrázek

Tuto výstavu v Gdaňsku jsme bohužel nestihli
Obrázek

Polská poušť
Obrázek

A konečně až sem, na konec světa dojela moje drahá oškubaná sedmička:

Obrázek

Viděli jsme toho několikrát tolik, ale nechci vás tím zatěžovat. 8o)
BMW E32 730ia V8
Raisidlo77

Příspěvek od Raisidlo77 »

Já jsem pro výměnu vysoušeče :). Jinak k těm deskám/kotoučům jsem mluvil jen o vrtaných Zimmermannech - tam může být problém, ale nevztahovat prosím kamkoliv jinam. Naopak jiné druhy kotoučů/desek/výrobců fungují v rozdílném spojení i lépe (Ate+Textar apod.). Dej vědět kolik ten Reinz vydržel, mě dávali VR jen v servisu bez mého vědomí a vždy teče :( - tip na úsporu práce je Elring, protože ten pro BMW těsnění vyrábí do prvovýroby již hoooodně let.
Čidla klepání jsou klasika, mě se to rozpadlo na všech motorech co jsem (sobě) kuchal, ale vzhledem k jejich počtu existují i levnější alternativy.
"Zatím prodáváme auta a ne hodnoty Cx.." šéf BMW Kuenheim při představení E38
BMW E38 750iXL - 1997 - DG10062
BMW E38 750iXL - 1997 - DG10161
exBMW E38 750iA
exBMW E38 740iA
oxik

Příspěvek od oxik »

To vypadá na pěknou dovolenou ;) Mám rád takové "netradiční" cestování, přecijen Polsko není země, kam by statisíce lidí jezdilo na dovolenou :D

Jinak gratuluji k bezproblémové cestě, kdyby mi auto po takové námaze z jakéhokoli důvodu kleklo, asi bych zahodil klíče a šel pěšky :D Moc hezky se o něj staráš, určitě si to E32 zaslouží a časem se ti odmění nabytou cenou a ještě větší výjimečností na silnici, než je tomu teď.

PS: hezké fotky, klidně jich dej víc, nebo odkaz na ně :)
EX E38 740i LPG orientblau 12/99 DF89547 Obrázek
EX Mondeo MK4 fnaftě, fmetle, fmanuálku, fhadru, na hlínách, bez čipešku :twisted:
Mondeo MK5 fnaftě, fmetle, fautomatu, fkůži, vefullu :twisted:
volf-m

Příspěvek od volf-m »

Taky se přimlouvám za fotky. Říkám si, jestli fakt nejsem divnej když vrážím prachy do tý svojí mrchy, ale ty sedmy mají prostě svoje kouzlo a tahle e32 si péči určitě zaslouží. Jsem rád, že jsou nadšenci, co na ty starý mrchy nezanevřeli. Taky nejsem příznivce klasických turistických oblastí, prostě mě štve takové to "divadlo" pro turisty.
BMW E38 750iA Individual

BMW 330i E91 Ghetto Touring
Mini Cooper S Cabrio (R57)
zzeli

Příspěvek od zzeli »

Pekne pocteni, fajn dovca a cest autu, ze to vydrzelo...odmena za udrzbu ;) Takhle hluboko v Polsku jsem jeste nebyl :)
BMW e66 745Li Individual, 2003, pine green
BMW e38 740iA, 1995, ascot green
Huff

Příspěvek od Huff »

Raisidlo: Už toho Reinze taky kupovat nebudu, nevím to jistě, ale fakt bych řekl, že se ten volnoběh po.... tím "přetěsněním". Když sundám ucpávku z membrány, tak je tam podtlak jako prase, ale asi si to přisává někde lokálně. Až budu dávat LPG, tak to půjde znovu dolů a buď to dám na originál nebo to podlepím. Ještě možná zkusím motor postříkat jarovou vodou, třeba uvidím, že to někde netěsní, kamarád říkal, že to stříká benzínem, eliminuje tím ochuzení směsi, které vzniká přisáváním vzduchu. Já s tím zkušenost nemám.

Destičky jsem dal Ate, vím, že jsi to psal k těm vrtaným kotoučům. Jsem zvědavý na přínos těch drážek, má to odvádět vodu za velkého mokra a plyny, které se uvolňují z destičky při intenzivním brzdění. No nevím, i kdyby to tak nebylo, tak mi šlo o to, aby ta hrana strhávala sklovinu z destičky, nedovolila ji "zaleštit". Ale možná zase vidím trávu růst, chtělo by to nějaký nezávislý vědecký výzkum. 8o)) Třeba na nich bude alespoň lepší materiál.

Ještě by mě zajímalo, zda ty senzory klepání fungují, když jsem jim naletoval ty přívody. Budu muset někde zjistit, jak to proměřit. U Volva mají mít 460 Ohmů, ale tady mají k nekonečnu včetně toho nového.

Oxík: To byla základní myšlenka letošní dovolené, vydat se na druhou stranu, než jede dav a vidět místa, na která se zapomíná. Inicioval to i nedostatek peněz, hledal jsem nějakou znouzecnost. Musím říct, že se to maximálně vyplatilo, hodnotíme to jako jednu z nepovedenějších dovolených, kde jsme kdy byli a i proto jsem sem dal pár fotek pro představu. Ty hezké jsou od mé přítelkyně, fotí zrcadlovkou a docela jí to jde. Já jsem na toto líný.

Super byla opravená klima, užíval jsem si i dvojitá okna na rychlých úsecích, kde jsem nemusel poslouchat svist u ucha. Ta země mě neskutečně bavila, už dlouho jsem třeba u nás neviděl, že by si řidič dovolil jet s autobusem, který má kvůli teplu otevřené dveře. Tam to problém dosud není. Nebo množství čápů, které tam potkáte. U nich je to pták štěstí a v každé vesnici je několik hnízd. Jídlo bylo dobré, kam jsme vstoupili bylo čisto, všechno za hubičku. Nic jsme neměli zařízené dopředu a vždycky jsme se a všem domluvili, i v jednu ráno.

To že to to auto zvládlo na jedničku mě taky těší, super je v tom, že vše co zatím potřebovalo si vybíralo postupně a proto má moji důvěru i na daleké cesty.

Na podzim mi možná vyjde oprava laku, pak ještě čeká pár věcí z výbavy, kterou mám nakoupenou na dodělání, uvažuji o LPG - ale i se mu trochu bráním, přece jenom je to další starost navíc, poměrně velký zásah do auta a nejraději bych byl u montáže, nechci, aby mi někdo vrtal do auta nebo někde napojoval dráty. Mechaniku mám už docela vychytanou, časem ještě udělám nějaké preventivní výměny - třeba vodní pumpu a hadice. A když se do té doby nerozsype a bude to spolehlivá, naložená fešanda, tak bych rád nahnal trochu koní pod kapotu, a udělal jednu decentní individuální úpravu interiéru, ale to zatím hodně předbíhám.

Volf-m: Dík za uznání. Naleštěná ozdoba je ti k ničemu, když ti na podvozku tlučou permoníci nebo když auto pro příliš široké opravy nejezdí (taková auta taky mám). Sousedi si musí myslet, že jsem blázen, protože domů moc nejezdím a když ano, tak k rozborkám, kdy jednou není na autě náprava, podruhé kardan s výfukem, potřetí okna, sání, sedačky,... lítají od toho jiskry, mlátím do něj kladivem, dělám na tom do noci, pak zmizím a třeba za měsíc se to opakuje. 8o)

zzeli: Díky, naši sedmu má ráda i moje drahá, tak není takový problém jí dávat vše co potřebuje.
BMW E32 730ia V8
Huff

Příspěvek od Huff »

Dnešní pozdrav z parkoviště:

Obrázek

V pondělí snad budu vědět víc, je tam kamera.
BMW E32 730ia V8
Spooner

Příspěvek od Spooner »

Tak to potěší... :(
Pak dej vědět co bylo na kameře.
BMW e38 750iL Individual
BMW e36 328i Cabrio
BMW e32 750iL Highline (ex)
oxik

Příspěvek od oxik »

Sekat ruce, na cizí auta se nesahá :(
EX E38 740i LPG orientblau 12/99 DF89547 Obrázek
EX Mondeo MK4 fnaftě, fmetle, fmanuálku, fhadru, na hlínách, bez čipešku :twisted:
Mondeo MK5 fnaftě, fmetle, fautomatu, fkůži, vefullu :twisted:
Odpovědět