Přezuto na letní - třepání volantu-kola vyvážena.

Elegantní rv. 1994 - 2001
Pravidla fóra
Zadejte si prosím do podpisu identifikační údaje svého vozu, pro lepší orientaci o jaký vůz se jedná.

Příklad:

BMW 750i e32 05/92 DC77645 (posledních 6 znaků VIN)
Filozof

Re: Přezuto na letní - třepání volantu-kola vyvážena.

Příspěvek od Filozof »

no projel jsem to a dělá to od 100km začíná se třepat předek a zhoršuje se do 120ti kdy to vibruje jako prase a je to dost nepříjemné a pak to zase slábne při 140ti cítím vibrace jen 2-3mm a v podlaze stále i při 160ti je to cítit ale ne tolik.

Jelikož mi to slabě dělalo na balonech 16" počítám stím že to kola nebudou když jsou 2x převážená a jsou ok.

Takže jsem se dočetl co stím mají jiní problém že to mohou bejt staré sjeté kotouče borec na e39 psal po výměně že to už nedělalo za jízdy ( ne při brždění at se to neplete)
Pak další možnost je ty gumové olejové silentbloky co jsou na podvozku. Vím o jednom že teče a jsou oba tedy na výměnu.

Napadá vás ještě něco ? Pokud jsou kola vyvýžená tak to snad od kol nebude. Nevýhoda je že vyvažovačka nedokáže nasimulovat 90-120km/h.

Ramena a ložiska jsou prej ok mi řekli oba mechanici co kolem toho běhali a zjištovali jsme co to bude.
Takže asi objednám kotouče a pokud to nima nebude tak ještě ty gumo-olejové siláče no a pak už nevím co ... :-(

Ještě nějaké nápady ?
BMW E38 728ia Schwarz II - LPG Prins VSI 6/97 - Spotřeba Obrázek

Obrázek
herman17

Příspěvek od herman17 »

Napada me vule v prevodce rizeni, nebo spojovacka :)
SPORT & RELAX AREÁL BOZEŇOV - restaurace, wellness hotel ***, firemní akce, školící centrum, kemp, tenisové kurty, minigolf, lanové centrum a jiné
Obrázek
http://WWW.BOZENOV.CZ
NORMANN

Příspěvek od NORMANN »

spojovačka, dolní litinová ramena, hliníková ramena, pomocný čep řízení, to vše to může být, možná mně ještě napadají taky ložiska na předních tlumičích, myslím, že toho už takhle je dost na zkoumání, než vyměníš kotouče, ne? :)
zvednout auto aby kola byla ve vzduchu, jeden bude kroutit volantem sem a tam a druhej - nebo ty sám si to zkoukneš, pokud máš pod motorem plastovej kryt, tak šup s ním dolů.
tak nějak věřím, že v tomto je zakopanej pes a ne v kotoučích. ;) :) - můj názor
Freude am Fahren mit E38 725tdsA / E39 525tdsA Touring, E39 530dA Touring 142kw

Ex: 2x E12 520, E12 525, E28 527i, E32 735i+ E30 316i, E34 520i touring, E34 525ixA touring
Filozof

Příspěvek od Filozof »

Tak všechna ramena a kosti a stabiky zkontrolovány a jsou OK.
Takže převodka je kde a jak to zjistit jinak a nemůže to bejt něco rotačního ? co rotuje a pak to začne nabírat na síle při rychlosti 90-100 a více ?
přijde mi že se to na bmwklubu řešilo i zde na 7er foru a každej měl něco jiného za problém.

Jak zjistím tu převodku a spojovačku ?
Ložiska na tlumičích je co ? Znám jen ložiska na kolech a ty jsou ok zkontrolovalo se .

Kotouče by chtělo změřit nejen tloustku ale i zda nejsou šišaté toto by se hodilo zda neháže kotouč či ložisko ... :-(

https://www.youtube.com/watch?v=dDdADsfosns

napadá mě ještě zda nejsou špatné kroužky protože kola jsou z e39 takže silonové bílé kroužky tam jsou a nevím zda nemohou ty způsobovat problémy.

Kotouče stejně půjdou na výměnu tento rok protože mají asi 1mm hranu a jsou tedy před smrtí stejně. Desky už mám rok nachystané ve skříni nové. když jsem omylem koupil zbytečně. :)

Obrázek
dunnst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dunnst »

Mě tohle dělaly právě ty středící kroužky. Tím, že nebyly. Kola z E39, já to nevěděl a furt řešil vibrace, než se zjistilo, že tam musím mít ty kroužky.
Jinak nějakou vůli v převodce řízení má každá E32/E38, nebo ne? :-)
EX E32 740i LPG Obrázek EX Honda Legend KA9 LPG Obrázek Volvo S80 T6 LPG Obrázek
NORMANN

Příspěvek od NORMANN »

jo za ty kvanta ujetých km si taky myslím, že převodka řízení už má u většiny aut vůli.
převodka řízení je to, do čeho vede volantová tyč, že? takže někdo cuká volantem a ty se koukáš, jak to cukání hýbe s koly, pokud se volant otočí hodně aniž by se pohla kola, je tam vůle, nepamatuju si ten úhel tolerance.
spojovačku zjistíš tak, že sundáš plast pod motorem, jaxem prve psal a někdo cuká zase s volantem do stran a ty sleduješ vůli v čepech, na spojovačce jsou dva klouby a dva čepy, ty čepy spojují spojovačku s ramenem na převodce řízení, čímž se zatáčí kolama - přenos pohybu volantu na kola - ten čep vlevo po směru jízdy a ten vpravo je spojen s nápravnicí přes pomocný čep, oba čepy už můžou mít vůli, pak ty dva klouby můžou mít vůli a pak ten pomocný čep může být už špatný, vše jsem já měl, to vše zkoukneš jedině když sundáš plast pod motorem, myslí že i pod převodovkou, no a pak můžou být špatný čepy rejdové, které jsou našroubovány na spojovací tyč.
spojovací tyč vypadá takto:

http://www.autodily-cardo.cz/obrazky/48 ... iginal.jpg

jo a jestli teda máš kola z E39, tak to tam teda fakt musíš mít ty silonové středící kroužky, jinak to taky může dělat, nebo tam zkus dát kola z e38, pokud máš třeba zimní na zkoušku.

ložiska na tlumičích jsou nad přední pružinou v podběhu, ty ti otáčejí kola do rejdu, ty se taky čas od času mění.
jak máš v motorovém prostoru ty dva hrnce po stranách, kde jsou přes tři štefty a matky přichyceny př. tlumiče, tak hned pod těmi třemi štefty je ložisko tlumiče
ložisko tlumiče:
http://www.autodily-cardo.cz/podvozek/h ... bmw-7-e38/

jo a nevím, jestli to víš, ale brdové kotouče musí mít určitou házivost, nesmí být stopro rovné, ale samože je tam nějaká tolerance, kterou ted z hlavy nevím.
Freude am Fahren mit E38 725tdsA / E39 525tdsA Touring, E39 530dA Touring 142kw

Ex: 2x E12 520, E12 525, E28 527i, E32 735i+ E30 316i, E34 520i touring, E34 525ixA touring
zzeli

Příspěvek od zzeli »

Taky bych se primlouval, ze kotouce jsou ok, to bys poznal (a asi i slysel) i v nizsi rychlosti. Jinak ty vule na rizeni je lepsi zkoumat pohmatem. Pomocnik bude hrkat s volantem a ty budes rukou osahavat vsechny klouby vcetne prevodky a ucitis, jestli tam vule je nebo neni. Pohledem to neni tak presne. Ono ani tim pohmatem to nemusi byt presne. Kola muzou byt klidne na zemi.
BMW e66 745Li Individual, 2003, pine green
BMW e38 740iA, 1995, ascot green
Filozof

Příspěvek od Filozof »

Tak dneska koupím středící kroužky protože mám blbej pocit že jsou jen vzadu a ve předu nejsou. :shock:
Nějak jsem si to neuvědomil se na to podívat když jsme tam nasazovali kola a uplně se na ně zapomělo zkotrolovat.

Kde je koupím v Brně netušíte ? Auto kelly ? nebo někde poblíž střed či slatina apod. ?
Mohli by mít co myslíte ?
Vyměnil bych ještě odpoledne a dal vědět.

Obrázek
fishmaker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fishmaker »

středící kroužky jsou největší peklo...nechápu, že tam ty lidi pořád cpou na auto kola, který tam nepatřej :roll:
First EX: BMW e38 740i 6/1995 Obrázek
Second EX : BMW e66 745Li 2/2002 + LPG Obrázek
Third EX : BMW f01 740i 3/2009 Obrázek
dunnst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dunnst »

Mě je museli objednávat, moc běžně se asi takováhle věc neprodává.
Proč je to takové peklo? Já třeba nemam rád podložky, ale netušil jsem, že by středící kroužky nějak vadily.
EX E32 740i LPG Obrázek EX Honda Legend KA9 LPG Obrázek Volvo S80 T6 LPG Obrázek
Odpovědět