brzdové kotouče - už zas

Elegantní rv. 1994 - 2001
Pravidla fóra
Zadejte si prosím do podpisu identifikační údaje svého vozu, pro lepší orientaci o jaký vůz se jedná.

Příklad:

BMW 750i e32 05/92 DC77645 (posledních 6 znaků VIN)
Odpovědět
PAX

brzdové kotouče - už zas

Příspěvek od PAX »

Už roky mám problem s kvalitou brzdových kotoučů. Konkrétně nové kotouče začnou tak do 3000km po instalaci vibrovat volantem.
Protože se mi to stalo opakovaně, provádím výměnu kotoučů velmi pečlivě a v souladu s návodem výrobců:
- změřím házivost náboje (cca 10um)
- změřím házivost nově nasazeného kotouče (do 50um)
- dám nové destičky (Ferodo, Textar, Brembo)
- zajíždím pozvolna a až po 1000km brzdím naplno (dálnice)

Problém jsem zatím měl s kotoučema Bosch, Zimmerman. Vibrovaly po cca 3tkm až nebezpečným způsobem.
Ferodo Max jako jediné (drážkované) vydržely 50tkm,.
Jakmile kotouče začnou vibrovat, změřím házivost - a ta je skoro nulová. Takže kotouče nejsou zvlněné, jak se často tvrdí. Soudím, že materiál kotouče po obvodu vykazuje proměnné třecí vlastnosti, což způsobuje právě to "cukání", které se vy vyšších rychlostech projevují jako vibrace. Je to také možné zaznamenat při nízké rychlosti a lehkém brzdění - auto cuká, jak se po obvodu kotouče mění brzdná síla.

Tak a teď co s tím? Jaké máte zkušenosti? Lze vůbec sehnat garantovanou kvalitu druhovýroby? Nebo i v rámci značky se mění kvalita podle konrétní výrobní šarže nebo čínské fabriky, kde je vyrábějí? Fakt mě to štve, platit provoz brzd 1Kč/km je přece nesmysl.
E39 528i manual, 1996, LPG
R1100R
ricrd1

Re: brzdové kotouče - už zas

Příspěvek od ricrd1 »

Zkus je stočit na soustruhu, stačí jen lehce líznout, jestli se tam udělala nepravidelná vrstva skloviny, tak tímto se to spraví.
BMW 750i E38
zzeli

Příspěvek od zzeli »

Ruzne treni po obvodu kotouce jsem zaregistroval na jinem aute. Brzdy komplet ATE. Nevzpominam si ale jestli to melo takovy vliv, aby to cukalo celym autem ci volantem. Mozna velice mirne. Urcite to ale bylo slyset. Mozna jsem kotouce spatne tehdy zajel a prohnal jsem je trochu vic nez bylo zdravo a deska se obtiskla. Hazivost kotouce jsem taky zkoumal a neprisla mi velka. Kdyz jsem tocil kolem a mel pritisklou desku, tak mam pocit, ze to bylo dost znat, ten rozdil adheze. Ale uz je to dlouho. Casem se to samo usadilo, asi se to ohoblovalo a dneska uz ten problem nejak nevnimam. Pisu to teda jen proto, ze potvrzuju, ze problem promenliveho treni po plose kotouce jsem zazil.
Asi mas nejakou kombinaci kotoucu a desek, ktere jsou na to haklive. Zvlast u tezkeho auta s aut. prevodovkou se to muze projevovat vice.

Podle meho odhadu se kvalita v ramci znacky urcite meni at uz z dlouhodobeho hlediska, ze se obecne setri, tak z hlediska, ze se nektera sarze proste nepovede. Overovani kvality vyrobku je dnes drahy a neperspektivni proces. Dnes uz malem ani u origo dilu nemas zaruku vynikajici kvality. Ale tema kvality se asi nehodi do tohoto vlakna.
BMW e66 745Li Individual, 2003, pine green
BMW e38 740iA, 1995, ascot green
oxik

Příspěvek od oxik »

http://trinom.org/tmp/brakemyths.pdf

A teď jsem někde slyšel, že větrané kotouče se stáčet nesmí, je tam velké riziko prasknutí
EX E38 740i LPG orientblau 12/99 DF89547 Obrázek
EX Mondeo MK4 fnaftě, fmetle, fmanuálku, fhadru, na hlínách, bez čipešku :twisted:
Mondeo MK5 fnaftě, fmetle, fautomatu, fkůži, vefullu :twisted:
PAX

Příspěvek od PAX »

- stáčení - četl jsem, že pomůže jen nakrátko, prostě když je materiál kotouče špatný/nehomogenní, tak v celé tloušťce a problém se vrátí.
- mýty o brzdách jsem už kdysi četl. To co popisuju je celkem ověřitelné. Brzdy instaluju a zajíždím pečlivě, jak jsem psal.
- kvalita je problém, klidně bych koupil origo BMW, ale mám dojem, že nejistota kvality bude i tam. Třeba Brembo přesunulo výrobu do Polska, a kupodivu Brembo z Polska mi vydržely těch 50tkm, i když se ojížděly rychleji. A je prostě fakt, že kotouče dané značky zlevnily za 15 let na méně než polovinu
- těžké auto - to co popisuju se mi děje na e39, na e38 mám zas jiný problém, tam mám kotouče měněné předchozím majitelem, skoro jak nové. Ale po prvním zabrždění na dálnici začnou hučet a podivně drhnout. Asi je taky vyměním
R1100R
alap

Příspěvek od alap »

Před 10 lety jsem měl E39 525TDS a pamatuju, že jsem tenkrát taky často měnil kotouče, protože vybrovalo po x tisících. Nakonec mi pomohli Zimmerman děrované. Ty už mi pak přežili auto.
ex e38 728ia 99 LPG
PAX

Příspěvek od PAX »

Mi fungovaly Brembo Max (drazkovane). Je mozne, ze tato "vyssi" rada je kvalitnejsi, nebo maji drazky/diry in nejaky vedlejsi efekt na (ne)kurveni kotoucu...
R1100R
Odpovědět