Nejaké nápady?
e38 750i, vstrekovanie paliva
Pravidla fóra
Zadejte si prosím do podpisu identifikační údaje svého vozu, pro lepší orientaci o jaký vůz se jedná.
Příklad:
BMW 750i e32 05/92 DC77645 (posledních 6 znaků VIN)
Zadejte si prosím do podpisu identifikační údaje svého vozu, pro lepší orientaci o jaký vůz se jedná.
Příklad:
BMW 750i e32 05/92 DC77645 (posledních 6 znaků VIN)
-
BMWecko7
e38 750i, vstrekovanie paliva
Zdravím, neviem si rady s mojou e38 750i V12 motor M73B54, motor má 2 riadiace jednotky, na diagnostike však ukazuje rozdielne impulzy na vstrekovanie paliva, konkrétne cca 3,5ms a na druhej cca 6,5ms (vie niekto ako to upraviť a ktorá z týchto hodnôt je vlastne správna?). Pred týždňom som menil váhu vzduchu (valce 1-6) keďže podľa diagonostiky (robil klubák "jetslider" v programe DIS 2) bola vadná, domnieval som sa, že by to mohlo vyriešiť uvedený nesúlad impulzov ale nestalo sa. Vymenená váha vzduchu (valce 1-6) zaznamenáva hodnoty množstva vzduchu ale aj "idle air regulation" (niečo v tomto znení), ale na druhej strane (valce 7-12) síce váha zaznamenáva množstvo vzduchu, ale tento "idle air regulation" je nulový, žiadne hodnoty, toto je asi jediný údaj ktorý sme dokázali odpozorovať že bol odlišný. Iné chyby sa nevyskytovali, resp. nevypisuje že váha vzduchu na strane valcov 7-12 by bola taktiež vadná. Skúšali sme váhy vzájomne vymeniť, ale chod motora bol nepokojný, priznám sa nepamätám si či sa impulzy vstrekovania vzájomne vymenili
Nejaké nápady?
Nejaké nápady?
-
Hugo
Re: e38 750i, vstrekovanie paliva
kusok teorie:
dlzku vstreku (mnozstvo vstreknuteho paliva) si vypocita DME podla senzorov: vahy vzduchu, lambda sondy, teploty vzduchu, teploty motora, a polohy plynoveho pedalu.... dalej sa upravuje podla signalu z lambda sondy -> ked je zmes chudobna alebo bohata.
Netreba zabudat na tlak paliva, ked regulator tlaku nedrzi predpisany tlak tak to ma za nasledok rozdielne davky paliva. M73 ma vzadu na sani membranu odvetrania (podobne ako V8), aj ta moze mat za nasledok rozdielnu zmes, ak je napr. prasknuta.
dlzku vstreku (mnozstvo vstreknuteho paliva) si vypocita DME podla senzorov: vahy vzduchu, lambda sondy, teploty vzduchu, teploty motora, a polohy plynoveho pedalu.... dalej sa upravuje podla signalu z lambda sondy -> ked je zmes chudobna alebo bohata.
Netreba zabudat na tlak paliva, ked regulator tlaku nedrzi predpisany tlak tak to ma za nasledok rozdielne davky paliva. M73 ma vzadu na sani membranu odvetrania (podobne ako V8), aj ta moze mat za nasledok rozdielnu zmes, ak je napr. prasknuta.
BMW 740iA E38 09/1994; diagnostika INPA a DIS
-
BMWecko7
Membrána bola prasknutá na valcoch 1-6, ale už je pár mesiacov vymenená a keď mi pamäť dobre slúži tak problémy pri štarte začali práve vtedy, taktiež som v tom období menil lambda sondu, ale to na strane valcov 7-12, ale odvtedy som mal auto u mechanika a diagnostike niekoľkokrát, samozrejme že sa všetci tvária síce o tom vedia, ale čo treba spraviť sú ticho
-
Hugo
pises ze diagnostika ukazuje rozdielne impulzy ale nepises ako sa to prejavuje na chode motora, hlavne volnobehu.
Mozno by stacilo urobit synchronizaciu motora, neviem ci to platilo len u starsich V12 (z e32) ale mozno by som to vyskusal.
Ked chces prakticku radu tak zmeraj tlak paliva na obidvoch stranach, ci je rovnaky tlak, ale predtym skontroluj podtlakove hadicky ktore vedu z regulatorov tlaku paliva, ked je hadicka dierava moze byt na tej strane rozdielny tlak a preto ine impulzy....dalej pises ze si menil jednu lambdu, tak by som vymenil aj tu druhu na druhej strane, uz len z principu.
Mozno by stacilo urobit synchronizaciu motora, neviem ci to platilo len u starsich V12 (z e32) ale mozno by som to vyskusal.
Ked chces prakticku radu tak zmeraj tlak paliva na obidvoch stranach, ci je rovnaky tlak, ale predtym skontroluj podtlakove hadicky ktore vedu z regulatorov tlaku paliva, ked je hadicka dierava moze byt na tej strane rozdielny tlak a preto ine impulzy....dalej pises ze si menil jednu lambdu, tak by som vymenil aj tu druhu na druhej strane, uz len z principu.
-
BMWecko7
Na volnobehu boli zvýšené otáčky o cca 100, po výmene váhy vzduchu a vymazaní a znovu načítaní adaptívnych hodnôt motora (nie som odborník, preto niektoré výrazy neviem presne reprodukovať, takže prosím o malú zhovievavisť) su volnobezne otáčky v rozsahu 580-620, občas sa to prejavi nekludnym chodom, nie vyrazne ale citelne chvenie, problém je aj pri štartovani, zväčša je to také trápenie, nie taky pekny zážih. Tu druhu lambda sondu mam v plane urcite vymenit
inak vďaka za ľudský prístup a ochotu
inak vďaka za ľudský prístup a ochotu
- Raisidlo77
Zkus kontaktovat uživatele Fugo - ten sice stavěl M70ku, ale ty motory jsou si technicky dost blízko, je to znalec. Co se tlaku na palivové liště týče, ten bych max změřil - protože je stejnej na obou stranách. Obě palivový lišty jsou zapojený na jeden přívod do serie, a regulátor tlaku je tam jen jeden, společný pro obě lišty. Takže problém nebude v tlaku (změř abys mohl eliminovat, ale nemyslím si) ale opravdu jen v délce toho vstřiku, když to píše diag. Pak bych šel po výše zvýšeném, které má na toto vliv..
Odkud jsi ?
Odkud jsi ?
"Zatím prodáváme auta a ne hodnoty Cx.." šéf BMW Kuenheim při představení E38
BMW E38 750iXL - 1997 - DG10062
BMW E38 750iXL - 1997 - DG10161
exBMW E38 750iA
exBMW E38 740iA
BMW E38 750iXL - 1997 - DG10062
BMW E38 750iXL - 1997 - DG10161
exBMW E38 750iA
exBMW E38 740iA
-
Hugo
sorry, vychadzal som z M70 ktory ma vsetko 2x, 2 palivove cerpadla, 2 pal. filtre, 2 regulatory tlaku, 2 listy.... u M73 mas len jeden regulator takze tlak na listach by mal byt rovnaky.
ktore milisekundy su spravne neviem, povedzme ze "3,5ms" , tak na druhej strane ak mas 2x tak dlhy cas, tak by si mal mat bohatu zmes, z vyfuku by si to pravdepodobne citil.... jedine zeby si na tej strane valcov mal nejaku netesnost (za vahou vzduchu), zeby ti to prisavalo falosny vzduch, vtedy to lambda vyhodnoti ze je chudobna zmes (vela kyslika) a obohati zmes -> predlzi dobu vstreku.
Ked na motore menis nejake elektricke veci (vaha, lambda....) je dobre vymazat adaptivne hodnoty, bud cez diagnostiku alebo myslim ze to ide aj odpojenim baterky na niekolko hodin. Vtedy si DME vytvori nove udaje (nepocita so starymi udajmi, ktore mala ulozene neviem kolko km)
ktore milisekundy su spravne neviem, povedzme ze "3,5ms" , tak na druhej strane ak mas 2x tak dlhy cas, tak by si mal mat bohatu zmes, z vyfuku by si to pravdepodobne citil.... jedine zeby si na tej strane valcov mal nejaku netesnost (za vahou vzduchu), zeby ti to prisavalo falosny vzduch, vtedy to lambda vyhodnoti ze je chudobna zmes (vela kyslika) a obohati zmes -> predlzi dobu vstreku.
Ked na motore menis nejake elektricke veci (vaha, lambda....) je dobre vymazat adaptivne hodnoty, bud cez diagnostiku alebo myslim ze to ide aj odpojenim baterky na niekolko hodin. Vtedy si DME vytvori nove udaje (nepocita so starymi udajmi, ktore mala ulozene neviem kolko km)
-
BMWecko7
pre Rašidlo: z Novák, SR
vďaka za vysvetlenie a nápady
vďaka za vysvetlenie a nápady
-
MajklMejn
Zkus se podívat na klapku, případně vyčisti. Po nastarování zkus přepnout na neutrál a otáčky by měly klesnout.
BMW 750i E38 1997-03-10 DG25205
-
BMWecko7
tak správne je impulz vstrekovania v intervale 2 - 4 ms, po výmene lambdy sa to už upravilo