e38 jednotka ABS - ložisko ?

Elegantní rv. 1994 - 2001
Pravidla fóra
Zadejte si prosím do podpisu identifikační údaje svého vozu, pro lepší orientaci o jaký vůz se jedná.

Příklad:

BMW 750i e32 05/92 DC77645 (posledních 6 znaků VIN)
Odpovědět
calif

Re: e38 jednotka ABS

Příspěvek od calif »

Aha,koukni o pár příspěvků výš,je tam odkaz na fotky,zkoušel jsem to měřit...bohuzel jsem elektroidiot takže s vypnutým klickem. Konektor nešel od sebe,zabral jsem a rozlámal se,vypreparoval jsem ze zbytku jen ty piny,ověřil si jejich polohu a zapojil na novy konektor čidla. Ještě před tím jsem oba piny nasadil na multimetr, což asi nebylo ok,čekal jsem ze jeden je kostra. Ukazalo to cca 800ohmu,,.
Večer to zmerim jak říkáš.
E36 325i ex
E38 730iA ex
E38 728iA DJ34193 ex
Hugo

Příspěvek od Hugo »

kostra je obal toho ABS cidla, musi mat dobry kontakt v tom naboji, aby to cidlo bolo uzemnene. Ked nieje uzemnene, nefunguje.
pin 1 je signal, impulzy, cim sa rychlejsie otaca koleso, tym je vacsia frekvencia tych impulzov, az 1700 za sekundu pri rychlosti 250km/h
pin 2 je napajanie toho cidla - jednotka ABS ho musi napajat.
toto samozrejme plati pre vsetky 4 abs cidla

este otazka, mas aj ASC?
BMW 740iA E38 09/1994; diagnostika INPA a DIS
calif

Příspěvek od calif »

Aha,chápu. Asc nemam. Abych tam to čidlo dostal rovně,musel jsem ten obal obrousit,ztuha šlo až když dosáhl šroubek do závitu,první čidlo jsem nebrousil a musel ho tam natlouct,lehce nakřivo,nepasoval šroubek na závitovou dirku. Viděl jsem chybu zde,objednal novy a to je tam rovne. Snad jsem nepoškodil ten protikus,vrtak se ho ale urcite dotkl. Musí čidlo být rovně? Vadí ze jsem ho vzal smirkem? Co to ložisko?
E36 325i ex
E38 730iA ex
E38 728iA DJ34193 ex
calif

Příspěvek od calif »

změřeno, je tam 8 voltů.... tak nevím...
E36 325i ex
E38 730iA ex
E38 728iA DJ34193 ex
Hugo

Příspěvek od Hugo »

OK, 8 V je spravna hodnota.... uz len zmerat vystup z cidla, ten meraj na konektore od ABS jednotky, pin cislo 40 je signal z LZ cidla, ale zmerat to nebude jednoduche, kedze su tam impulzy pri tociacom sa kolese... ale myslim zeby to slo zmerat tiez multimetrom, ked budes velmi pomali tocit LZ kolesom tak by ti mali volty skakat medzi 0,8V a 2,5V. Kazdopadne potrebujes nato pomocnika.
Mozno sa ti skor podari opravit tu diagnostiku, toto su hardcore metody.... :lol:
EDIT: no jo, ale ked odpojis konektor od ABS jednotky, tak nenameras nic, konektor musi byt zapojeny a len sa nejak napichnut na ten pin 40....
Naposledy upravil(a) Hugo dne čtv úno 26, 2015 7:00 pm, celkem upraveno 1 x.
calif

Příspěvek od calif »

to už ted v dohledný době nestihnu.... škoda žes to nenapsal dřív :( ted jsem od tamtud dojel a byl tak kluk z protisměny, nějak bych to zvládnul, a kdyby tam ten signál byl tak čím by to mohlo být? sere mě to, na druhou stranu mě ted tolik nesere ten odlepenej strop :lol: :D
Ale čas si na to udělám... díky za rady,normální smrtelník ví houby kterej pin je pro levý zadní čidlo :)
E36 325i ex
E38 730iA ex
E38 728iA DJ34193 ex
calif

Příspěvek od calif »

pročítám tu celý forum, je možný že budu kupovat zadní ložisko, ale narazil jsem na dva názory, rozšířenější je že ložisko má v sobě magnetický pásek a ten je nutný pro správný chod čidla ABS, druhý je že čidlo pracuje se systémem zub díra zub díra.... ten druhý vyslovil Snake v jednom starším topicu zde : viewtopic.php?f=11&t=2126&p=29038&hilit=kostata#p29038
A je fakt že když jsem to čidlo měnil, koukal jsem do tý díry a něco takového jsem tam zahlédnul..
Na druhou stranu, jeden zdejší člen diagnostikoval vadu v tom ložisku tak že když se kontrolka rozsvítí až po nějaké chvílí, a mezi tím se šlápne na brzdu tak to zavrní do pedálu a teprv pak se kontrolka ABS rozsvítí.... zde : viewtopic.php?f=11&t=4212&p=56743&hilit ... sko#p56743
To se mi zdá ale jako blbost, jenže jemu se to po výměně ložiska spravilo prý...
Tak jak je to s tím ložiskem? magnet nebo zub díra? snake tvrdí že ložisko na to nemůže mít vliv...
E36 325i ex
E38 730iA ex
E38 728iA DJ34193 ex
calif

Re: e38 jednotka ABS - ložisko ?

Příspěvek od calif »

Napíšu to i sem :
Právě jsem se vrátil z měření :) Hugo, nevím jak ten pin proměřit pokud musí zůstat štekr od ABS jednotky v zásuvce...
Zkusil jsem to šalamounsky, jelikož mám místo konektoru u levého zadního kola pouze spojené oba piny, tak ten co je na přívod napětí jsem ponechal spojený s konektorem čidla, a druhý na přenos signálu jsem nejprve nechal rozpojený a měřil na pinu co vede z čidla - nic...
potom se to normálně spojil a jelikož je to obnažený, dosáhnu na oba spojený piny multimetrem, jeden stále hlásí přívod napětí, ale z druhého nejde - nic .... nevím zda to k něčemu bylo....
Dále, zkusil jsem proměřit konektory vedoucí z čidel, jako uzavřený obvod, čili jen prozvonit, pokud čidlo kostří v náboji muselo by to jít, ale neozve se to, zkoušel jsem to u tří čidel, at beru kostru kdekoliv - třeba i na náboji kde je to čidlo, tak nic, ani když proměřím oba výstupní piny z čidel společně... zkoušel jsem podobným způsobem proměřit čidlo na teplotu co se válí v práci, je to podobný, jen to měří teplotu, - ozve se....tak nevím, fakt nevím,vytáhl jsem budíky a vizualně zkontroloval konektory, vše ok, po testu v BC všechny ručky reagují..nemůže to být špatnou kostrou někde? nebo co ja vím už....
díky týhle vymoženosti jako je ABS mi nejde tachometr, půlka BC, spotřeba....
co ten náboj? četli jste jak jak jsem psal že Snake říkal že je to blbina? ale MrCaesar to tím tuším opravil zase no..... dokud se kontrolka nerosvítí, tak to drbe do pedálu jak svin, jakmile se rozsvítí tak to přestane... to Caesar říkal že dělá to ložisko..ale to se mi jeví jak blbina..
E36 325i ex
E38 730iA ex
E38 728iA DJ34193 ex
Hugo

Příspěvek od Hugo »

opakovanie je matka mudrosti :-)
ked si to meral takto, ako je nakreslene na obrazku a nenameral si ziadny vystup z cidla (idealne s osciloskopom, mozno aj s multimetrom ktory vie merat frekvenciu), tak bud je vadne ABS cidlo, alebo naozaj si poskodil ten naboj.

Obrázek
calif

Příspěvek od calif »

No měřil jsem to na výstupu v konektoru v podběhu, to by mělo být stejný ne? ten signál tudy prochází, takže bych ho tam musel naměřit taky? zapalovani zapnutý, kolega pootáčel kolem - nic...
Ale zajímavý je že to nejde prozvonit, klasicky na uzavřený okruh prostě propípat... žádné čidlo....
Psal jsem si Mišulínem, až bude ok tak se tam zastavím.....
Na bmwklubu mi zareagoval Jarax s tím že si taky myslí že předface má zub díra, nikoliv ložisko... to se snad poškodit nedá ani, to je součástí celého náboje? to by znamenalo nábo, a k němu i ložisko co? ale to se mi nezdá....
E36 325i ex
E38 730iA ex
E38 728iA DJ34193 ex
Odpovědět