Smetiště blbejch dotazů

pokec jen ohledně 7er
Pravidla fóra
Zadejte si prosím do podpisu identifikační údaje svého vozu, pro lepší orientaci o jaký vůz se jedná.

Příklad:

BMW 750i e32 05/92 DC77645 (posledních 6 znaků VIN)
Odpovědět
certoslav

Re: Smetiště blbejch dotazů

Příspěvek od certoslav »

moje zkušenost: stará škola 4HP22 v e28...v hícech to přestalo coufat. Prostě R, otáčky letí, auto stojí na místě a někdy s pořádnou prdou to zařadilo v otáčkách zpátečku. Po
výměně "na hulváta s vrtulí v prdeli"- rozumněj postup o hodně zjednodušený, co popsal Huffík- tzn.vypustit co jde z vany, vyměnit filtr a dolít do rysky na měrce se prozatím problém vyřešil. Neříkám, že je to top, ale na zkoušku, jestli je nebo není skříň KO to stačilo a žralok pořád jezdí. Tekla z toho hnědá řídká srajda, plnil jsem to dexronem II.
ex BMW 720iA 11/´99
ex C280
530dA, 524tdA, RX4
Filozof

Příspěvek od Filozof »

no jo ono je to asi trochu jinak a malinko jsme si nerozuměli bud my zde nebo s opravářem co dělá čtvrt století automaty.

Ono je asi jiné když to dělal v servisu v německu kde ty auta pečlivě servisují a mění olej i když má jejich mazlík 500tis a více na tacho a ono to opravdu jezdí dobře a funguje. Kdežto v čr to má jen na budíku 2-4kila ale v realu 2x - 4x tolik a taky se na servis kašlalo pak to dopadá tak, že je tady plno polomrtvejch převodovek kde by asi zřejmě novej olej nedělal moc radosti a zkrátil by život jak vidím.

My jsme tady takový pokusní králící furt něco zkoušíme a čekáme jak dlouho to vydrží. Prostě bud je převodovka OK a má jen nějaké opotřebení nebo je z poloviny na repas a řekne nám to technik v servisu nebo je to hujda před smrtí a tam nemá nic smysl mímo výměny či repasu převodovky...jinak čekáme že nám umře na výletě k moři a bude to hodně nemilé.

ZF přímo předepisuje klidně si to najděte při výměně komplet oleje v převodovce po 75tis milích nebo 100tis km. Pokud to dodržujete klidně pul mega ale i mega ta převodovka dá na to se vsadím. Pokud se na to kašle tak samo se odporoučí rychleji. Borec tvrdil že tam viděl BMW i MB co měli přes mega s puvodní převodovkou a ano byl to automat. Prý v německu kde dělal dlouhé roky, tak tam jezdili krásné auta i staré které si jejich majitelé hodně vážili a dědilo se to v rodině jako klenot.

Mno tak jasně uzavřeme to tím že pro předsmrtné převodovky je lepší asi měnit jen část aby ještě chvilku dejchala.
Ale pro převodovky co jsou v pořádku je nejlepší výměna komplet oleje dle předpisu ZF 100tis km. Jinak samo domo klidně po těch 30-40ti jak si dělá většina jak čtu.... myslím si že tím se ničemu neublíží jen je to spousta oleje a filtrů a spousta času pod autem :)
BMW E38 728ia Schwarz II - LPG Prins VSI 6/97 - Spotřeba Obrázek

Obrázek
dunnst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dunnst »

Tak převodovka je vyměněná, narvalo se tam celkem 8 litrů oleje, ale vyvstal problém, že na autě něco dost ošklivě hučí, když brzdí motorem, respektive když nešlapu na plyn. Zkusím, jeslti se do té převodovky nevejde ještě trochu oleje, začlo to zlehka vytékat akorát když se tam narvalo těch 8 litrů, jinak trošku podezřívám diferenciál.
Ještě se měnily lambda sondy, tak mě napadlo, jestli tam není nějaká fuka v tom výfuku, ale na takovýhle randál by to asi nebylo.
EX E32 740i LPG Obrázek EX Honda Legend KA9 LPG Obrázek Volvo S80 T6 LPG Obrázek
Huff

Příspěvek od Huff »

A co nějaké ložisko v té nové převodovce?
BMW E32 730ia V8
dunnst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dunnst »

To se mi nezdá, jel jsem s ní, když byla ještě v předchozím autě a žádný takovýhle randál nedělala. Nechám dolít olej do diferenciálu a uvidím, třeba se to jednoduše takhle blbě sešlo.
EX E32 740i LPG Obrázek EX Honda Legend KA9 LPG Obrázek Volvo S80 T6 LPG Obrázek
zzeli

Příspěvek od zzeli »

dunnst píše:začlo to zlehka vytékat akorát když se tam narvalo těch 8 litrů
Doliti oleje probehlo pri teplote oleje aspon 30C, nastartovanem motoru a prořazené prevodovce? Napln suche prevodovky je 13,5l (5HP30). Psal jsi, ze byla prazdna a i kdyby byl menic narvanej olejem, tak nevim jestli se do nej vejde 5,5l. Jak dlouho prevodovka lezela bez oleje? Byla dobre uskladnena, aby dovnitr nemohla vlhkost? Olej si dal nakonec dle stitku prevodovky nebo jiny?
BMW e66 745Li Individual, 2003, pine green
BMW e38 740iA, 1995, ascot green
dunnst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dunnst »

Dolívalo se při nastartovaném motoru, převodovka ležela cca týden v kufru auta a olej tam šel nakonec Ravenol 4/5 HP, který jsem našel jako jediny podle cisla BMW. Olej dle štítku převodovky již neexistuje.
Filozof

Příspěvek od Filozof »

Pokud je nápln 13,5litru a tys dal 8litru je ještě 5,5litru potřeba dolít. Jinak bych se docela bál aby nešla do kytek. :shock: :)
BMW E38 728ia Schwarz II - LPG Prins VSI 6/97 - Spotřeba Obrázek

Obrázek
dunnst
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dunnst »

Už sídlí zase u známýho na parkovišti a čeká na olej, který příjde zítra :-)
Jsem si spíš řikal, jestli někdo nezažil chování toho automatu, když má málo oleje, mě se zase nezdá, že by to mělo dělat až takovéhle zvuky. Mechanik mi potom ještě říkal, že kvůli tomu rozdělával výfuk, tak jestli to ve finále není jen někde od výfuku.
zzeli

Příspěvek od zzeli »

Ja kdyz jedu z hodne prudkeho kopce, pribrzdim si a prevodovka pak podradi tak, ze otacky jdou pres 3500, tak taky trochu huci/kvili. Pri mensim brzdnem ucinku je to ok, bez plynu po rovine taky ok. Kolik tam mam oleje ale nevim. Kdyztak to natoc na YT, jestli to mobil pobere. Ale vidim to na tu kontrolu oleje. Je potreba, aby ta prevodovka projela kvalty, aby se zaplavily kanalky a prostory u vsech spojek. Olej ma pri tom mit mezi 30-35C. Auto samozrejme v rovine.
BMW e66 745Li Individual, 2003, pine green
BMW e38 740iA, 1995, ascot green
Odpovědět